معرفی انواع لامپ ال ای دی همراه توضیح کاربرد و ویژگی‌های آن براساس فناوری و ظاهر

انواع لامپ ال ای دی که هریک دارای کابردی جداگانه هستند.

در چندین دهه اخیر انواع لامپ ال ای دی روی کار آمده اند و در مصرف برق و روشنایی تاثیرات بسیاری داشته اند. از جمله ویژگی لامپ ال ای دی که آن‌ها را محبوب کرده است، کم مصرف بودن می‌باشد. واژه LED مخفف Light emitting diode بوده که به زبان فارسی دیود ساطع کننده نور معنی می‌شود. (پس هرجا که واژه دیود نوری را شنیدید بدانید که منظور همان LED است.)

لامپ های ال ای دی یک نوع تکنولوژی در عرصه انواع لامپ محسوب می‌شوند که برای اولین بار در دهه ۶۰ میلادی اختراع، سپس در دهه‌های مختلف توسعه یافتند. در حال حاضر کاربرد لامپ ال ای دی در بسیاری از اماکن نقش موثری دارد. منابع روشنایی LED در انواع مختلفی تولید می‌شوند و آن ها را می‌توان به دسته‌های مختلفی تقسیم نمود. فناوری و ویژگی ظاهری از جمله موارد مهم در این تقسیم بندی ها محسوب می‌شوند.

انواع لامپ ال ای دی بر اساس فناوری

به صورت کلی، لامپ های LED نوعی نیمه هادی هستند که با ورود جریان برق، از خود نور ساطع می‌کنند. دیود های نوری از لحاظ تکنولوژی ساخت به دو صورت COB و SMD تولید می‌شوند که هریک دارای ویژگی های مختص به خود هستند.

لامپ SMD

واژه SMD مخفف surface mounted device (قطعه نصب شده روی صفحه) است. تمامی لامپ های ال ای دی دارای یک بورد(صفحه) از جنس آلومینیوم یا پلاستیک فشرده یا سرامیک هستند که در لامپ های SMD، دیود های نوری در اطراف این بورد لحیم می‌شوند. نکته جالب اینجاست که این LED های لحیم شده بر روی بورد، دارای اندازه های متفاوتی هستند، از همین جهت با توجه به طول و عرضی که دارند مدل آن ها به صورت اعداد چهار رقمی بیان می‌شود. به فرض مثال وقتی از ال ای دی 5050 صحبت می‌کنیم یعنی اینکه سایز آن 50 در 50 میکرومتر می‌باشد.

لامپ SMD که در آن دیود های نوری با فاصله بر روی بورد لامپ لحیم شده اند. از میان انواع لامپ ال ای دی، فناوری SMD پراستفاده می‌باشد.

لامپ COB

COB مخفف chip on board (تراشه روی صفحه) است. برخلاف لامپ های SMD که دیود های نوری در قسمت های مختلف صفحه به صورت پراکنده لحیم می‌شوند. در فرایند ساخت لامپ های COB، قطعات دیود نوری(LED) در کنار یکدیگر بر روی بورد لامپ، ساخته می‌شوند.

چیپ یک لامپ COB که دیودهای نوری در کنار یکدیگر قرار گرفته اند.

به بیانی ساده، تفاوت موجود میان لامپ های SMD و COB ، به نحوه قرارگیری دیود های نوری بر روی صفحه(بورد) آن ها بر می‌گردد. قطعات LED در SMD از یکدیگر فاصله دارند و مانند یک مهره، تنها و پراکنده هستند. اما در COB ها به صورت یکپارچه در کنار یکدیگر واقع شده اند.

مقایسه دو عدد ریسه SMD و COB که تفاوت چینش LED ها در هر دو نوع تکنولوژی به خوبی مشخص است.

انواع لامپ ال ای دی بر اساس ظاهر

لامپ ها بنا به استفاده و ویژگی‌هایی که دارند، از اشکال متفاوتی برخوردار هستند. شکل ظاهری یک لامپ تا حدودی در کاربرد و اینکه مناسب چه محیطی باشد موثر است. انواع لامپ ال ای دی می‌توانند با توجه به ظاهر در دسته بندی‌های مختلفی طبقه بندی شوند. این لامپ‌ها عبارتند از:

حبابی LED

متداول ترین نوع لامپ که در اکثر موارد کاربردی و پر استفاده می‌باشد، نوع حبابی است. لامپ های حبابی در وات های مختلف تولید می‌شوند و معمولا سرپیچ به کار رفته در آن ها E27 می‌باشد.

لامپ حبابی ال ای دی به عنوان یکی از انواع لامپ های ال ای دی که یک فرد آن را در دست گرفته است.

هالوژن LED

لامپ‌های هالوژنی عمدتا درون سقف قرار می‌گیرند و در دو فناوری SMD و COB تولید می‌گردند. پایه هایی که برای این نوع لامپ به کار می‌رود سوزنی یا استارتی هستند.

لامپ هالوژنی ال ای دی پایه سوزنی که که بک گراند آن سفید است.

شمعی یا اشکی LED

از آنجایی که ظاهر لامپ های اشکی و شمعی دقیقا به مانند شعله شمع یا قطره اشک است، این نام ها برای این مدل لامپ در نظر گرفته شده اند. پایه ای که برای تولید لامپ های اشکی یا شمعی به کار می‌رود به طور معمول از نوع E14 است.

لامپ های شمعی اس ام دی که بدنه آن ها شفاف است.

استوانه ای LED

معمولا لامپ های LED که بیشتر از 20 وات هستند با ظاهری استوانه ای شکل تولید می‌گردند. لامپ های استوانه ای نیز مانند لامپ های حبابی محبوب هستند و از پایه E27 بهره می‌برند.

لامپ استوانه ای ال ای دی که در تصویری با بک گراند سفید و زرد قرار دارد.

مهتابی LED

مهتابی ها، دارای ظاهری استوانه ای شکل و کشیده می‌باشند. آن ها در وات های مختلف تولید می‌شوند. دیود های نوری(LED) در مهتابی های ال ای دی، به صورت افقی در امتداد یکدیگر قرار گرفته اند.

درون یک مهتابی ال ای دی که دیود های نوری به صورت افقی در امداد یکدیگر قرار گرفته اند. این یکی از انواع لامپ های ال ای دی SMD می‌باشد.

طرح دار LED

از میان انواع لامپ ال ای دی، برخی از آن ها به طرح‌های مختلف مانند گل یا قارچ تولید می‌شوند که بیشتر از جنبه روشنایی، برای تزیین به کار می‌روند. اما به صورت کلی این مدل لامپ ها، آنچنان محبوب و پر استفاده نیستند.

نمونه ای از لامپ های طرح گل و قارچ با فناوری ال ای دی که در یک تصویر با یک گراندی سفید قرار گرفته اند.

بلالی LED

لامپ‌های بلالی تقریبا چند مدتی است که وارد بازار شده اند و ابعاد نسبتا کوچکی دارند. این مدل لامپ‌ها دارای چند مدل هستند که برخی از آن‌ها برخلاف سایر لامپ‌ها که تک رنگ می‌باشند، از سه رنگ مختلف پشتیبانی می‌کنند.

لامپ بلالی ال ای دی با بدنه ای مسی رنگ که در یک تصویر با بک گراند طوسی قرار دارد.

کاربرد لامپ ال ای دی بر اساس فناوری

یک لامپ LED اگر با توجه به ویژگی‌ها و نیازهای محیط، در فضایی درست نصب شود، می‌تواند بیشترین اثرگذاری را داشته باشد. فناوری لامپ های LED، قیمت، کارایی و حتی زاویه تابش آن ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. شناخت کاربرد، در گزینش محل مناسب استفاده از آن ها کمک کننده است.

COB

به طور خلاصه از آنجایی که نحوه قرارگیری دیود های نوری در لامپ های COB به صورت متمرکز و کنار یکدیگر است. این دسته از لامپ تابشی مستقیم دارند و عموما مناسب مواردی هستند که تمرکز نور حائز اهمیت است. COB ها در ویترین مغازه، طلا فروشی، فروشگاه و عموما مراکز تجاری کاربرد دارند.

لامپ هالوژنی با تکنولوژی COB که در یک فروشگاه پوشاک نصب شده است.

SMD

به علت پراکنده قرار گرفتن LED ها بر روی بورد لامپ های SMD، نور حاصل از آن ها در محیط پخش می‌شود. از همین جهت در طولانی مدت و نشستن تحت همچین نوری، موجب خستگی چشم نمی‌گردد. لامپ های SMD می‌توانند در اکثر موارد مسکونی، اداری و حتی تجاری استفاده شوند.

لامپ هایی با فناوری SMD که از انواع لامپ های ال ای دی نیز محسوب می‌شوند در یک مجموعه اداری نصب شده اند.

کاربرد لامپ ال ای دی بر اساس ظاهر

هر محیطی بنا به نیاز و شرایط خود، نیازمند لامپی می‌باشد که از لحاظ ظاهری با فضا تناسب داشته باشد. یک لامپ می‌تواند بر زیبایی و کیفیت نور فضا، تاثیری مستقیم بگذارد.

حبابی

لامپ های حبابی مناسب هر مکان از جمله اتاق خواب، سرویس بهداشتی، محل کار، آشپزخانه و حتی مغازه نیز می‌باشند.

لامپ حبابی ال ای دی در چراغ خوابی نصب شده است که در اتاق خواب قرار دارد.

هالوژنی

این نوع لامپ داخل سقف قرار می‌گیرد و عموما جنبه نورپردازی آن متمرکز است. نصب هالوژن بر سقف بالای اپن آشپزخانه، زیر کابینت ها، اطراف کالاهای خاص در یک مغازه، گزینه مناسبی است.

لامپ های هالوژنی ال ای دی زرد رنگی که در زیر کابینت های یک آشپزخانه نصب شده اند.

شمعی یا اشکی

معمولا کابرد لامپ ال ای دی شمعی و اشکی برای لوستر است. این قبیل لامپ بیشتر به صورت 6 یا 7 وات تولید می‌شوند.

لامپ های شمعی ال ای دی زرد رنگی که که بر روی یک لوستر نصب شده اند. لامپ های هالوژنی ال ای دی جز انواع لامپ ال ای دی محسوب می‌شوند.

بلالی

لامپ های بلالی LED نیز مانند شمعی و اشکی ها، بیشتر برای لوستر ها می‌باشد چون پایه اکثر آن ها E14 است. اما با این تفاوت که همانطور در بالا به آن اشاره شد، برخی از لامپ های بلالی می‌توانند همزمان به صورت مجزا به دو رنگ مهتابی و آفتابی بتابند.( چند حالته هستند)

فردی در حال نصب کردن یک لامپ بلالی ال ای دی، بر روی یک لوستر می‌باشد. از میان انواع لامپ ال ای دی، لامپ های بلالی در مقایسه با سایر لامپ ها اندکی جدیدتر هستند.

استوانه ای

به علت بزرگ بودن و بهره نوری بالای این قبیل لامپ، از آن ها می‌توان در میوه فروشی ها، فضا های بزرگ، فروشگاه و حتی فضای اداری استفاده نمود.

مهتابی

مهتابی ها بر روی دیوار نصب می‌شوند و از آنجایی که مهتابی های LED جدید دارای طرح های شکلیلی هستند، می‌توانند در اکثر بخش های منزل، محیط های اداری، فضاهای صنعتی و حتی روشنایی شهری کاربردی باشند.

مهتابی های ال ای دی با رنگ سفید که در فضایی صنعتی نصب شده اند.

طرح دار

استفاده از آنها تا حدودی به سلیقه افراد بستگی دارد. ولی به صورت کلی از لامپ های طرح دار  مانند قارچی و شکل گل می‌توان در منازل، مراکز مسکونی و اداری استفاده نمود.

ویژگی لامپ ال ای دی

  • طول عمر 25000 ساعته
  • تبدیل 90 درصدی انرژی دریافتی به روشنایی
  • بهره نوری بالا
  • مصرف پایین
  • کارایی مطلوب در هوای سرد
  • عدم ایجاد گرما
  • تنوع بالا
  • روشن شدن سریع

لامپ ال ای دی مهتابی رنگی که در دستان یک فرد قرار گرفته، پس زمینه تصویر چمن می‌باشد.

نتیجه گیری

با توجه به توضیحات صورت گرفته، در ابتدا به معرفی انواع لامپ LED بر اساس ظاهر و فناوری آن ها پرداختیم. سپس در ادامه از ویژگی ها و کاربرد لامپ ال ای دی گفتیم و به صورت کلی سعی نمودیم تا شما را با محیط های مناسب نصب هر نوع لامپ LED آشنا کنیم. البته در زمینه انواع لامپ ال ای دی و دسته بندی های آن ها، باید این نکته را در نظر داشت که از لحاظ شاخص نمود رنگ، بهره نوری، دمای رنگ و غیره نیز تقسیم بندی می‌شوند که در مقالات بعدی با جزئیات به این موارد خواهیم پرداخت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خوش آمدید!

به حساب خود وارد شوید

رمز عبور خود را بازیابی کنید

لطفاً ایمیل یا نام کاربری خود را جهت بازیابی رمز عبور وارد نمایید

Add New Playlist