چای یکی از محبوب ترین نوشیدنی های ایرانیان است؛ از این جهت به جرئت میتوان گفت، هر ایرانی در طی یک روز در حداقل ممکن یک لیوان چای را مینوشد. برای تهیه چای از لوازم مختلفی میتوان استفاده نمود، از کتری و قوری های معمولی گرفته تا چای ساز برقی که چندین سال است، در میان خانه بسیاری از ایرانی جا خوش کرده اند.
فهرست عناوین
Toggleچای ساز برقی چیست؟
چای ساز های برقی دارای یک کتری یا سماور میباشند که در دور آن المنت قرار دارد. با ورود جریان برق به دستگاه، این المنت ها داغ میشوند و سپس منجر به جوش آمدن آب میگردند. با ریختن آب جوش آمده درون قوری و قرار دادن آن بر روی کتری یا در کنار آن بر روی استند، فرایند دم کشیدن چای شروع میشود. انواع چای ساز دارای چندین مدل مختلف هستند، آن ها میتوانند سماوری یا استند دار (صفحه دار) باشند.
تفاوت های چای ساز برقی سماوری و چای ساز صفحه ای
بسیاری از افراد ممکن است که این سوال را در ذهن داشته باشند که سماور برقی بهتر است یا چای ساز؟سماور برقی خوبه یا چای ساز؟ برای تصمیم گیری در رابطه با تهیه چای ساز سماور برقی یا چای ساز پایه دار، در ابتدا باید به جنبه های تفاوت این دو پرداخت.
چای ساز های پایه دار(استند دار) در مقایسه با سماور های برقی آنچنان متفاوت نیستند. بلکه اگر بخواهیم در کلامی جمله را خلاصه کنیم، عمده اختلاف آن ها بر سر ظرفیت است. البته باید در نظر داشت در این میان، برخی از قابلیت ها هم هستند که باعث ایجاد تفاوت هایی نیز میشوند. بررسی جز به جز این موارد، در داشتن اطلاعاتی جامع و تشخیص اینکه کدام نوع چای ساز برای منزل و نیاز ما مناسب میباشد، کمک کننده است.
ظرفیت
حداکثر ظرفیت ممکن کتری در چای ساز های استند دار به ۳ لیتر میرسد. اما چای ساز های سماوری تا گنجایش ۱۰ لیتر آب را نیز دارند. پس اگر خانواده پر جمعیتی هستید یا محیطی که برای آن قصد تهیه چای ساز دارید، پر رفت و آمد است، چای ساز سماوری را در اولویت قرار دهید. در بحث تفاوت انواع چای ساز برقی سماوری و پایه دار، مسئله ظرفیت از آن دسته مواردی است که نقش پررنگی دارد.
مصرف برق
انواع چای ساز سماوری و صفحه ای، هر دو تا حدودی پر مصرف هستند و برای به جوش آوردن آب، برق نسبتا زیادی مصرف میکنند. اما از آنجایی که سماور برقی حجم آب بیشتری را در خود جای میدهد، زمان بیشتر و در نتیجه مصرف برق بالاتری خواهد داشت.
تنظیم دما
یکی دیگر از عمده تفاوت های میان چای ساز سماوری و پایه دار، بر سر قابلیت تنظیم دما می باشد. چای ساز برقی استند دار معمولا از این قابلیت پشتیبانی میکنند و بعد از جوش آمدن آب، میتوان دستگاه را خاموش کرد و درجه کتری را کم نمود تا چای داخل دستگاه همچنان گرم بماند. این در حالی است که چای ساز های سماوری عمدتا از این ویژگی پشتیبانی نمیکنند و برای داشتن یک چای گرم، دستگاه همواره باید به برق و روشن باشد.
حجم
دستگاه های چای ساز سماوری عمدتا دارای ابعاد بزرگتری هستند و فضای بیشتری را اشغال میکنند. اما در نقطه مقابل، استند دارها جمع و جور میباشند و برای آشپزخانه هایی که فضای کمی در اختیار دارند مناسب هستند.
قیمت
چای ساز های سماوری به علت ابعاد بزرگتر، نیازمند مواد اولیه بیشتری هستند و در نتیجه ممکن است اندکی قیمتی بالاتر داشته باشند. البته این مورد برای همه سماورهای برقی صدق نمیکند. در برخی مواقع قابلیت ها و جنس به کار رفته در یک چای ساز استند دار، ممکن است منجر به گران تر شدن آن در مقایسه با یک چای ساز سماوری شود.
جنس بدنه
این مورد از جمله مواردی حیاتی میباشد که فارغ از بحث مقایسه، با سلامت افراد و طول عمر بدنه دستگاه در ارتباط است. امروزه استیل ضد زنگ، شیشه، آلومینیوم و پلاستیک از جمله موارد پر کاربردی هستند که در بدنه انواع چای ساز به کار میروند. از میان نمونه های گفته شده، در حال حاضر عموما جنس به کار رفته در بدنه اکثر چای ساز های سماوری و پایه دار، استیل ضد زنگ یا شیشه است. چای ساز ها از این نظر آنچنان تفاوتی با یکدیگر ندارند.
ویژگی های ایمنی
اکثر چای ساز های پایه دار، دارای سیستم خاموشی خودکار هستند. نحوه عملکرد این سیستم بدین صورت است که به محض تمام شدن آب کتری، برای جلوگیری از آسیب به دستگاه یا سایر خطرات، چای ساز به صورت خودکار خاموش میشود. چای ساز های سماوری عمدتا از این ویژگی پشتیبانی نمیکنند.
چراغ نشانگر
اکثر چای سازهای پایه دار دارای یک چراغ نشانگر میباشند که تحت هر شرایط مانند جوش آمدن آب و حالت گرم نگهدارنده، روشن میشود و برای هرکدام این موارد دارای رنگی خاص است. در مقابل، عمدتا ظاهر سماوری ها ساده است و دارای چراغ نشانگر نیستند، اما در این میان برخی از چای ساز های سماوری نیز در بازار پیدا میشوند که دارای این ویژگی میباشند.
حمل
چای ساز های استندر دار به علت کوچک تر و سبک تر بودن، حمل راحت تری دارند و میتوان آن ها را به راحتی از جایی به جای دیگر منتقل نمود. به علت ابعاد بزرگتر و وزن بیشتر ممکن است، این امر برای چای ساز های سماوری برقی اندکی دشوار باشد.
نتیجه گیری
در موارد بالا سعی نمودیم وجه تفاوت انواع چای ساز برقی سماوری و استند دار را پله پله بررسی و مقایسه نماییم. به طور خلاصه، اگر تعدادتان زیاد است و ظرفیت محصول برای شما اهمیت دارد، چای ساز برقی سماوری گزینه مناسبی است. اما اگر فارغ از بحث ظرفیت، قابلیت ها و ویژگی های ظاهری یک چای ساز برای شما مورد توجه است، چای ساز های استند دار بهترین انتخاب هستند و در بازار دارای تنوع بیشتری میباشند. اینکه چای ساز سماور برقی یا چای ساز استنددار خریداری شود، کاملا به نیاز شما بستگی دارد.