داشتن بهترین قهوه ساز بازار هم احتیاج دارد تا افراد نحوه صحیح نگهداری قهوه ساز خانگی را در رابطه با آن بدانند. اطلاع از استفاده درست و نگهداری قهوه ساز خانگی به کارکرد دستگاه در طولانی مدت کمک میکند. شاید کمتر کسی به این مسئله توجه کند، اما در صورت نگهداری غیر صحیح و تمیز نکردن مکرر قهوه ساز و رسوب بستن تفاله های قهوه، میتواند در مزه نوشیدنی ها و عملکرد دستگاه تاثیر منفی داشته باشد.
برای داشتن یک قهوه ساز برقی کارآمد، باید از روش های درست نگهداری آن مطلع بود. این مسئله در بالا بردن طول عمر مفید این وسیله نوشیدنی ساز موثر است و به طور غیر مستقیم موجب کاهش هزینه های تعمیر و تعویض احتمالی میشود. عدم رسیدگی در نظافت و بی توجه به شیوه درست کارکرد با قهوهساز موجب رسوب بستن تفاله های قهوه میشود که میتواند در مزه و عملکرد دستگاه تاثیر منفی داشته باشد.
فهرست عناوین
Toggleنکات استفاده درست از قهوه ساز برقی
برای اینکه بتوان طول عمر و کارایی قهوه ساز را افزایش داد تا بتواند مدت زمان بیشتری کار کند، جدا از اینکه در مرحله اول باید یک دستگاه با کیفیت خرید، استفاده درست هم مهم است.
بررسی دفترچه راهنما
قبل از اینکه به سراغ راه اندازی قهوه ساز خانگی رفت، باید در مرحله اول دفترچه راهنما را بررسی کرد. شرکت تولیدکننده بیشتر از هرکس دیگر به جزئیات محصول خود وارد است. اطلاعات درباره فیلتر مناسب دستگاه، مواد آسیب زننده، برق مصرفی، آمپر و غیره در این قسمت لحاظ میشوند.
استفاده از آب فیلتر شده
استفاده از آب فیلتر شده در قهوهسازها یک اقدام مهم و موثر برای بهبود عملکرد دستگاه و ارتقاء کیفیت قهوه میباشد. آب سخت که حاوی غلظت بالای مواد معدنی نظیر کلسیم و منیزیم است، ممکن است به مشکلاتی چون ایجاد رسوب در دستگاه قهوهساز منجر شود. این رسوبات میتوانند در قسمتهای مختلف دستگاه، از جمله لولهها و سینیها، تشکیل شده و باعث کاهش عملکرد و بهرهوری دستگاه شوند.
پاکسازی آب داخلی سینی و مخزن
مراقبت از نظافت داخلی سینی و مخزن آب در دستگاه قهوهساز یکی از اقدامات مهم برای حفظ کیفیت قهوه و افزایش عمر مفید دستگاه است. ماندن طولانی مدت آب در این قسمتها میتواند محیط مناسبی برای رشد قارچها و کپک ایجاد کند. بنابراین، اهمیت پاکسازی منظم این بخشها بهخصوص زمانی که دستگاه برای مدتی استفاده نمیشود، بیش از پیش آشکار میشود.
مواردی که در بالا ذکر شدند همگی مهم هستند اما برای نگهداری از دستگاه قهوه ساز خانگی و داشتن یک استفاده صحیح از آن، در مرحله اول باید بتوان هر چند وقت یکبار به نظافت مکرر آن رسیدگی کرد، اگر این کار هر ماه انجام شود بهتر است.
به دو شیوه میتوان برای شست و شو و نگهداری قهوه ساز خانگی را انجام داد. اولین روش ترکیب آب و سرکه است و روش بعدی استفاده از پودر مخصوص شست و شو قهوه ساز است.
نظافت قهوه ساز خانگی با ترکیب آب و سرکه
برای نظافت و حفظ کارایی قهوه ساز میتوان از این روش که کم هزینه و بدون آسیب است استفاده کرد. سرکه خاصیت ضدعفونی ندارد اما باعث میشود تا ذرات معدنی باقی مانده مانند آهک حل شوند.
بررسی گنجایش مخزن
ابتدا باید بررسی کرد که حداکثر ظرفیت مخزن قهوه ساز چند لیتر است. معمولا بر روی قسمت مخزن دستگاه های قهوه ساز خانگی حداکثر گنجایش آب نوشته میشود در غیر این صورت راهنمای دستگاه حتما کمک کننده است.
ترکیب آب و سرکه
بعد از اطلاع یافتن از حداکثر گنجایش مخزن قهوه ساز، آب و سرکه را ۵۰-۵۰ با یکدیگر ترکیب و داخل مخزن ریخته میشوند.( به فرض مثال اگر گنجایش مخزن ۵۰۰ لیتر است، ۲۵۰ لیتر آب و ۲۵۰لیتر سرکه.)
استفاده از فیلتر
سپس در قسمت محل قرارگیری فیلتر، یک فیلتر جدید گذاشته میشود و کارافه در جای خود بر روی پایه قرار میگیرد.
دم آوری و تکرار مراحل
در نهایت با فشردن کلید دم آوری به دستگاه حدود ده دقیقه اجازه داده میشود تا نصف مخزن در به حالت قطره قطره داخل کارافه بریزد. بعد از گذشت ده دقیقه، باید قهوه ساز را خاموش کرد و ۱۰ الی ۱۵ دقیقه گذاشت که آب و سرکه داخل مخزن بمانند. بعد از طی شدن مدت زمان ۱۰ الی ۱۵ دقیقه ای، باید محلول آب و سرکه را خالی کرد و مجددا ۵۰-۵۰ آب و سرکه ترکیب و مراحل بررسی گنجایش مخزن تا دم آوری را تکرار کرد.
گردش آب تمیز
بعد از اینکه در مرحله دوم آب و سرکه مخزن خالی شدند. حال باید مخزن را با آب خالی پر کرد و کلید دم آوری را فشرد و اجازه داد تا آب داخل مخزن تمام شود. در صورتی که در اولین مرحله ریختن و تمام شدن آب خالی، بوی سرکه از بین نرفت، باید این مرحله را مدام تکرار کرد تا جایی که بوی سرکه کاملا از بین برود. به منظور اطمینان خاطر، میتوان مقدار از آب ریخته شده داخل کارافه نوشید که متوجه شد آیا اثر سرکه کاملا از میان رفته یا اینکه هنوز است.
نظافت قهوه ساز خانگی با مایع یا پودر مخصوص
پودر شستشو یک محصول تخصصی است که برای پاکسازی و حفظ کیفیت دستگاه قهوهساز به کار میرود. این پودر دارای ترکیباتی میباشد که به تمیز کردن قسمتهای داخلی دستگاه کمک میکند. این ماده میتواند به حالت مایع هم تولید شود.
ترکیب پودر و آبی
در ابتدا باید پودر و آب را با یکدیگر ترکیب و سپس پودر را داخل آب حل کرد و به داخل مخزن قهوه ساز ریخت.(نکته ای که در این روش وجود دارد، نسبت آب و پودر به نوع پودر بستگی دارد از این جهت نمیتوان مقدار یکسانی را برای همه پودر ها در نظر گرفت.)
خالی کردن مخزن
بعد از ۱۰ دقیقه که از دم آوری دستگاه گذشت، باید آن را خاموش و آب مخزن را خالی کرد. برای این روش نیازی نیست که آب و پودر در داخل مخزن بمانند، بلکه بعد از زدن دکمه دم آوری، به محض اتمام ۱۰ دقیقه اولیه میتوان مخزن را خالی کرد.
گردش آب
حال باید در چندین مرحله آب تازه و تمیز داخل مخزن و ریخت اجازه داد تا مخزن به حالت قطره قطره این آب ها را به داخل کارافه منتقل کند.
مواردی که در بالا ذکر شدند عمدتا به بخش های داخلی قهوه ساز اشاره داشتند. یک دستگاه قهوه ساز خانگی دارای قسمت های خارجی است که میتوان آن ها را جدا کرد و زیر شیر آب شست.
کارافه و درب آن، سبد فیلتر و سبد دم آوری از جمله قسمت هایی هستند که معمولا جدا میشوند و میتوان با مایع و اسکاچ آن ها را تمیز کرد. در برخی دستگاه ها، امکان شستن این بخش ها با ماشین ظرفشویی وجود دارد.
راهنمای استفاده از قهوه ساز برقی
عملکرد قهوه ساز آنقدر مسئله پیچیده ای نیست. در عرض چند دقیقه میتوان یک قهوه خوش طعم درست کرد و لذت برد. قهوه ساز های خانگی عمدتا از یک فیلتر، کارافه و مخزن تشکیل شده اند.
انتخاب نوع قهوه
ابتدا باید انتخاب کرد که کدام قهوه مد نظر است. قهوه ها با توجه به میزان رست و اندازه ای که آسیاب شده است، طعم متفاوتی را دارد(به طور معمول دانه ها آسیاب شده مدیوم بهترین گزینه برای استفاده در قهوه ساز خانگی هستند)
استفاده از فیلتر
بعد از انتخاب طعم قهوه، داخل سبد فیلتر، یک فیلتر قرار میگیرد و سپس پودر قهوه بر روی فیلتر ریخته میشود. فیلتر باعث میشود تا تفاله های قهوه از عصاره آن جدا شود و تاثیر بسیاری بر طعم نهایی قهوه دارد.
آب تمیز
حال باید داخل مخزن دستگاه آب تمیز ریخت. نسبت آب و قهوه کاملا بستگی به سلیقه افراد دارد. اما در بیشتر مواقع توصیه میشود که نسبت ۱ به ۱۵ کمک گرفت. یعنی در ازای هر ۱۵ گرم قهوه باید از یک فنجان آب(۲۵۰ میلی لیتر) استفاده کرد. البته این نسبت یک مسئله ثابت نیست، افراد میتوانند مقدار آب و قهوه را بالا و پایین کنند.
دم آوری
در آخرین مرحله باید کارافه را بر روی پایه قرار داد و با فشردن دکمه دم آوری به دستگاه مهلت داد تا قهوه را دم کند. معمولا مدت زمان درست شدن قهوه در انواع دستگاه قهوه ساز حدود ۵ دقیقه است. البته این یک عدد ثابت نیست و ممکن است در هر دستگاه متفاوت باشد.
نتیجه گیری
برخی از افراد اسپرسو ساز و قهوه ساز یک دستگاه میدانند، این در حالی است که این دو با یکدیگر متفاوت و مجزا از یکدیگر هستند. قهوه ساز عمدتا برای قهوه فرانسه استفاده میشود و قیمت مقرون به صرفه ای دارد. اسپرسو ساز عمدتا برای تهیه اسپرسو کاربردی است و به علت تجهیزات داخلی که دارا میباشد، قیمت نسبتا گرانی دارد. اما از جنبه ای، افراد با مطالعه مقالاتی که در رابطه با راهنمای نگهداری اسپرسو ساز خانگی هستند به مواردی مشابه، که با نگهداری از قهوه ساز خانگی هم مشترک هستند مانند استفاده از آب تمیز، بررسی برق ورودی و دفترچه کاربر بر میخورند. همچنین باید به این نکته اشاره کرد که یکی دیگر از نکات مشترک میان قهوه ساز و اسپرسو ساز، نحوه نظافت آن دو است. به منظور نظافت و نگهداری دستگاه اسپرسو ساز خانگی هم نیاز به ترکیب آب و سرکه یا استفاده از پودر مخصوص میباشد.